Fonds voor de Letteren
Verblijven voor schrijvers en vertalers
 
 
 

Amsterdam

Residentie voor schrijvers in Amsterdam


Residentie voor schrijvers in AmsterdamHet project ‘Residentie voor schrijvers in Amsterdam' wordt gezamenlijk uitgevoerd door het Nederlands Letterenfonds (voorheen: Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds). Samen hebben zij woonruimte in de oude kern van de stad beschikbaar gesteld. De buitenlandse schrijver krijgt niet alleen onderdak in het historische en literaire maar ook in het wetenschappelijke hart van Amsterdam met toegang tot de Universiteitsbibliotheek, de Academische Club en de literaire podia.

 Met ingang van 2011 wordt de Amsterdamse schrijversresidentie in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst beheerd.

Teneinde een zo breed mogelijk bekendheid voor deze eerste Europese writer-in-residence in Amsterdam te realiseren hebben de letterenfondsen een Comité van Aanbeveling gevormd. Hiervoor is een aantal Nederlandse auteurs gevraagd die internationaal bekendheid genieten, en waardevolle ervaring hebben met een residence in het buitenland.

De auteurs Abdelkader Benali, Hans Maarten van den Brink, Adriaan van Dis, Anna Enquist, Arnon Grunberg, Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Cees Nooteboom en Connie Palmen hebben als eersten toegezegd als ambassadeur het initiatief van dit Europees schrijvershuis in Amsterdam wijd en zijd bekend te maken. Lees hier meer op de Engelstalige site van het Writer in Residence programma.


Dutch Design

Om de writers-in-residence ook kennis te laten maken met andere facetten van de Nederlandse cultuur dan alleen de literaire, is ervoor gekozen om het appartement aan het Spui in te richten met "Dutch Design". Veel jonge Nederlandse ontwerpers en interieurbedrijven hebben de Residentie gesteund met meubels, lampen en decoratieve stukken. Boekhandel Athenaeum zorgt voor een goed gevulde boekenplank met Nederlandse literatuur in vertaling en buitenlandse studies over de Nederlandse en Europese geschiedenis en actualiteit.Voor meer informatie: mail Fleur van Koppen 

Cultuurfonds

 

De residentie wordt mede gesubsidieerd door de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken, het Internationale Literaire Manifestaties en Projecten fonds van het NLPVF, Stichting LIRA, het Peter Paul Peterich Fonds en het R.O. van Gennep Fonds, beheerd door Prins Bernhard Cultuurfonds, De Nederlandsche Bank en de gemeente Amsterdam.
 

De interieurbedrijven Droog Design, Eikelenboom, Moooi, Linteloo, Pol's Potten, Scorlewald en Koninklijke Tichelaar Makkum, en de ontwerpers Jacob de Baan, Hil Driessen, Trine Kornum, Sara Kramer, Reny van der Kamp and Ineke van der Struijs hebben allen design geleverd voor het appartement. Beeldend werk van Henk van Woerden is in bruikleen afgestaan.

Omhoog